21. HAFTA FEN BILIMLERI TESTI
4.
Sınıf
Fen Bilimleri
1-)

Aşağıda verilen maddelerden hangisi saf madde sınıfında yer almaz?

A)

Demir

B)

Oksijen

C)

Limonata

D)

Bakır

2-)

İçinde toplu iğne ve plastik düğmelerin bulunduğu bir kutudaki iğneleri toplamak isteyen biri, en hızlı ve kolay şekilde hangi yöntemi kullanmalıdır?

A)

Eleme yöntemi

B)

Mıknatısla ayırma yöntemi

C)

Süzme yöntemi

D)

Yüzdürme yöntemi

3-)

Öğretmen tahtaya bazı maddelerin isimlerini yazmıştır. Bu maddelerden hangisi "saf madde" grubuna girer?

A)

Çorba

B)

Şerbet

C)

Gümüş

D)

Salata

www.ilkokultest.com
4-)

Farklı büyüklükteki taneciklere sahip katı karışımları ayırmak için "eleme" yöntemi kullanılır. 

Buna göre, aşağıdaki karışımlardan hangisi eleme yöntemiyle ayrılamaz?

A)

Çakıl taşı ve ince kum

B)

Nohut ve mercimek

C)

Tuz ve şeker

D)

Un ve kepek

5-)

Merve, mutfak tezgahındaki malzemeleri inceliyor: 

  • Ayran
  • Su 
  • Karışık kuruyemiş 
  • Demir kaşık 
  • Meyve suyu 

Merve, bu malzemelerden karışım olanları bir kenara ayırırsa, hangileri bu grupta yer alır?

A)

Su ve Demir kaşık

B)

Ayran, Karışık kuruyemiş ve Meyve suyu

C)

Sadece Karışık kuruyemiş

D)

Su, Ayran ve Meyve suyu

1
21. HAFTA FEN BILIMLERI TESTI
4.
Sınıf
Fen Bilimleri
6-)

Karışım halindeki atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A)

Çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlar. 

B)

Ülke ekonomisine zarar verir.

C)

Ağaç gibi doğal kaynakların korunmasını sağlar.

D)

Yeni ürün üretimi için gereken enerji miktarını azaltır.

7-)

Aşçı Murat Bey, ince bulgurun içine yanlışlıkla nohut tanelerinin döküldüğünü fark eder. 

Murat Bey, nohutları bulgurdan en kolay şekilde ayırmak için hangi yöntemi uygulamalıdır?

A)

Süzme yöntemi

B)

Mıknatısla çekme yöntemi

C)

Eleme yöntemi

D)

Yüzdürme yöntemi

8-)

"Eleme" yöntemi kullanılarak ayrıştırılabilecek karışım aşağıdakilerden hangisidir?

A)

Makarna ve haşlama suyu

B)

Demir tozu ve plastik boncuklar

C)

İnce kum ve çakıl taşları

D)

Çay yaprakları ve dem

www.ilkokultest.com
9-)

Saf maddelerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)

Yapılarında kendinden başka madde bulunmaz.

B)

Basit fiziksel yöntemlerle (süzme, eleme gibi) bileşenlerine ayrılamazlar.

C)

Karışımların aksine tek bir maddeden oluşurlar.

D)

Birden fazla maddenin özelliğini aynı anda gösterirler.

10-)

Can, laboratuvarda aşağıdaki işlemleri gerçekleştiriyor: 

I. Bir bardak suya toz şeker atıp karıştırıyor. 

II. Bir kase yoğurdun içine su ekleyip çırpıyor. 

III. Saf suyun üzerine biraz daha saf su ekliyor. 

Can'ın yaptığı bu işlemlerden hangilerinin sonucunda bir karışım elde edilir?

A)

Yalnız I

B)

I ve II

C)

II ve III

D)

I, II ve III

2
21. HAFTA FEN BILIMLERI TESTI
4.
Sınıf
Fen Bilimleri
11-)

I. Toplu iğne ve plastik boncuk 

II. Haşlanmış makarna ve su 

III. Odun talaşı ve kum (suya atılarak) 

IV. Un ve kepek

Yukarıda verilen karışımları ayırmak için en uygun yöntemler hangisinde doğru sırayla verilmiştir? 

A)

Mıknatısla ayırma – Süzme – Yüzdürme – Eleme

B)

Eleme – Yüzdürme – Süzme – Mıknatısla ayırma

C)

Süzme – Eleme – Mıknatısla ayırma – Yüzdürme

D)

Yüzdürme – Mıknatısla ayırma – Eleme – Süzme

12-)

Yukarıdaki kutucuklardan, mıknatıs kullanılarak ayrıştırılamayan karışımların olduğu kutuların üstü kapatılacaktır. 

Buna göre kutunun son görünümü nasıl olur?

A)
B)
C)
D)
www.ilkokultest.com
3
Cevap Anahtarı
1 C
2 A
3 C
4 D
5 B
6 B
7 C
8 A
9 D
10 B
11 A
12 A