21. HAFTA TÜRKÇE TESTI
4.
Sınıf
Türkçe
1-)

Tabloya göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A)

En çok sevilen meyve çilektir.

B)

En az sevilen meyve elmadır.

C)

Muz sevenlerin sayısı, karpuz sevenlerden fazladır.

D)

Sınıfta toplam 25 öğrencinin verisi vardır.

2-)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki nokta (:) yanlış veya gereksiz kullanılmıştır?

A)

Pazardan şunları aldık: elma, armut, muz.

B)

Atatürk şöyle dedi: "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir."

C)

Bugün eve: erken geleceğini söyledi.

D)

Matematik dersinde 20 : 5 işlemini yaptık.

3-)

Zeynep, düzenli kitap okumanın zihni geliştirdiğini, kelime dağarcığını artırdığını ve hayal gücünü zenginleştirdiğini anlatan bir yazı yazmıştır. 

Zeynep'in bu yazısına en uygun başlık aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A)

Oyun Oynamanın Faydaları

B)

Kitap Okumanın Yararları 

C)

Okul Heyecanı

D)

Yaz Tatili Planları

www.ilkokultest.com
4-)

Yukarıdaki görsellerin yer aldığı bir metnin konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A)

Hayvan sevgisi ve koruma

B)

Evcil hayvan bakımı

C)

Ormanların önemi

D)

Sokak oyunları

5-)

"Bir elin nesi var, iki elin sesi var." atasözü bize birlik olmanın önemini anlatır. Karıncalar tek başlarına taşıyamadıkları yiyecekleri, hep birlikte yardımlaşarak yuvalarına götürürler. İnsanlar da zor işleri iş birliği yaparak daha kolay ve hızlı halledebilirler. 

Bu metnin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

A)

Her işi tek başımıza yapmalıyız.

B)

Hayvanlar insanlardan daha çalışkandır.

C)

Dayanışma ve iş birliği başarıyı getirir.

D)

Başarılı olmak için çok çalışmak gerekir.

1
21. HAFTA TÜRKÇE TESTI
4.
Sınıf
Türkçe
6-)

Manavdan taze incir aldım, Tezgâhtara parasını uzattım. Elimde poşet, yüzümde neşe, Koşarak eve yol aldım.

Şiirde geçen "uzatmak" sözcüğünün kazandığı anlam, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A)

Sohbeti gereksiz yere uzattı, herkes sıkıldı.

B)

Kasadaki görevliye kredi kartını uzattı.

C)

Saçlarını beline kadar uzatmış.

D)

Ayaklarını sehpaya doğru uzattı.

7-)

Aşağıda "düşmek" sözcüğünün bazı anlamları verilmiştir:

  • Yerçekimi etkisiyle boşlukta aşağıya doğru inmek.
  • Bir bölüşme sonunda payına ayrılmak.
  • Aşırı ilgi göstermek, üstüne titremek. 

Buna göre, "düşmek" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu anlamların dışında kullanılmıştır?

A)

Elimdeki bardak birdenbire yere düştü.

B)

Mirastan ona büyük bir ev düştü.

C)

Çocuklarının üzerine çok düşüyor, onları şımartıyordu.

D)

Artık dağların tepesine kar düştü, kış geldi.

www.ilkokultest.com
8-)

Bir bilim, sanat veya meslek dalıyla ilgili özel anlam kazanan sözcüklere "terim anlamlı" denir. 

Buna göre, aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?

A)

Hakem, oyuncuya yaptığı faulden dolayı penaltı verdi.

B)

Üçgenin iç açılarının toplamı yüz seksen derecedir.

C)

Arkadaşım bana çok sıcak ve samimi davrandı.

D)

Müzik dersinde notaları öğrenmeye başladık.

9-)

"de/da" bağlacı cümlelere farklı anlamlar katabilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "de" bağlacı cümleye "inanmama, hafife alma" anlamı katmıştır?

A)

O kadar yolu yürüyecek de okula zamanında varacak!

B)

Kardeşim de bizimle sinemaya gelmek istiyor.

C)

Büyüyecek de babasına yardım edecek.

D)

Piknikte top da oynadık ip de atladık.

10-)

Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir. 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt (karşıt) anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?

A)

Yazın sıcak, kışın soğuk havaları severim.

B)

Kitabını sessizce okuyup bitirdi.

C)

Okula gitmek için erkenden uyandı.

D)

Arkadaşlarıyla oyun oynamayı çok özlemişti.

2
21. HAFTA TÜRKÇE TESTI
4.
Sınıf
Türkçe
11-)

Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlama "mecaz anlam" denir. 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A)

Bardağı elinden düşürünce her yer kırık cam oldu.

B)

Söylediği ağır sözlerle kalbimi çok kırdı.

C)

Ağacın kuru dallarını budamak gerekiyor. 

D)

Bahçedeki sert taşları kenara topladık.

12-)

"Yüz" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yukarıdaki görseli anlatan anlamıyla kullanılmıştır?

A)

Soğuktan çocuğun yüzü kıpkırmızı olmuştu.

B)

Düğünde tam yüz kişi vardı.

C)

Yaz tatilinde denizde bol bol yüzdük.

D)

Koyunun derisini dikkatlice yüzdü.

www.ilkokultest.com
3
Cevap Anahtarı
1 C
2 C
3 B
4 A
5 C
6 B
7 D
8 C
9 A
10 A
11 B
12 C